Den 29 april är det dags för Systembolaget att släppa lite mer nytt i små partier. Då har vi ännu en gång chansen att köpa på oss sann tysk kvalitet i form av ett säsongsöl från ett välkänt bryggeri.
Genom åren har vi fått stifta bekantskap med flera högkvalitativa drycker från det klassiska bryggeriet Ayinger. Den 29 april är det åter dags att hänga på låset när Systembolaget släpper ett gäng halvlitersflaskor med det ljusa, ofiltrerade Ayinger Frühlingsbier. Detta våröl bryggs bara under en kort period och kan stilmässigt kategoriseras som en zwickel eller kellerbier.
Ayingers Frühlingsbier gör välkommen comeback på systemhyllorna (foto: Ayinger).
I doften återfinns malt, jäst och en aning citrus. Smaken är liknande, med en lätt humlebeska och frisk kolsyra som rensar gommen. Avslutningen är torr med en lätt syrlighet som kittlar tungan. Sammanfattningsvis ett mycket drick- och njutbart öl som passar bra framför valborgselden.
Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; ägarfamiljen Inselkammer har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.
Fakta Ayinger Frühlingsbier Stil: Kellerbier/Zwickel Alkoholhalt: 5,5 % Stamvörtstyrka: 12,8 % Beska: 30 IBU Färg: Ljust gul, aningen grumlig Producent: Privatbrauerei Aying Leverantör: Brill & Co Förpackning: Flaska, 50 cl Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l) Antal flaskor i släppet: 12 480 st.
Som den första öltillverkaren i Tyskland släpper Eichhörnchen Bräu nu egna NFT:er. Detta gör man för att finansiera och utveckla sin verksamhet vidare.
Eichhörnchen Bräu blir en av de första tyska tillverkarna av alkoholhaltiga drycker att ge ut egna NFT:er. Som en del i en crowdfunding-kampanj släpper man 888 digitala konstverk med sin patenterade ekorre. För 117 euro kan hugade spekulanter köpa ett speciellt utformat paket via plattformen Start Next. Förutom ett unikt digitalt konstverk, får man då dessutom exklusiva ölutgåvor och andra överraskningar. Bland alla som köper ett paket lottas det även ut en hemmafest med nittio liter öl och en rejäl mängd hasselnötslikör. Köparna får dessutom förmånliga erbjudanden på kommande evenemang samt första tjing på unika produkter och framtida NFT-släpp.
Benedikt Blass och Stephan Kühn grundade bryggeriet som en startup 2020 (foto: Eichhörnchen Bräu).
NFT (non-fungible tokens) är digitalt skyddade konstverk som är unika och icke utbytbara. Medan vanliga bilder kan kopieras hur många gånger som helst på en dator, är varje NFT ett original. Detta garanteras genom så kallade smarta kontrakt, det vill säga digitala kontrakt som tillämpar blockchainteknik. NFT blev bekant för många i samband med det amerikanska projektet Bored Apes, en samling med 10 000 unika NFT:er som nyligen värderades till fyra miljarder dollar.
Eichhörnchen Bräu grundades 2020 av Benedikt Blass och Stephan Kühn. Deras öl finns i dagsläget att köpa från närmare 100 detaljhandlare samt i kiosker, speciella dryckesbutiker och online. Nyligen började Düsseldorf-bryggeriets öl säljas regionalt av storkedjorna Edeka och Rewe. Förutom ovanliga ölsorter lockar företaget sina kunder med nötsnacks, hasselnötslikör och sin egen klädkollektion.
Hamburgbryggeriet Überquell presenterar sitt nya flaggskepp. Bambule Pils är en kärleksförklaring till hemstaden och kan genom en AR-applikation ta konsumenterna rakt in i Bambules värld.
Många Hamburgbor minns Bambule som en ruffig husvagnsparkering i Karoviertel, som rensades upp av polisen i början av 2000-talet. Myndigheternas önskan att förändra området ledde till folkliga protester, som yttrade sig på färgrika och kreativa sätt snarare än genom våld. För att hylla minnet av denna händelse och den ”hamburgska” kärleksanda den representerade, lanserar nu Überquell sin Bambule Pils. Ambitionen har varit att skapa ett vardagsöl, som är okomplicerat utan att vara banalt. Receptet tog två år att få fram och det har förfinats genom tester på olika restauranger i Hamburg. Ölet är bryggt med Tettnanger- och Polaris-humle, vilket ger den aningen grumliga drycken fina blommiga dofter och en kryddigt, torr smak.
Überquell lanserar nu det första tyska ölet med en AR-applikation (foto: Überquell).
Som det kreativa bryggeri Überquell är, vill man också ta sina projekt lite längre. I fallet med Bambule Pils har man slagit sig samman med programvaruföretaget Vrtual X och designbyrån Rocket & Wink för att skapa det första tyska ölet med en AR-applikation (förstärkt verklighet). Den som skannar flaskans QR-kod kommer att tas med in i Bambules värld av Überquells entusiastiske maskot, cirkusdirektören Johnny. I Überquells webbshop går det att köpa en deluxelåda med elva flaskor öl och ett glas designat av Rocket & Wink. Ölet kommer inom kort också finnas att köpa i tyska livsmedelsbutiker, dryckeshandlare och kiosker – eller avnjutas i Überquells bryggeripub i Hamburgs Fischmarkt.
Fakta Bambule Pils Alkoholhalt: 4,8 % Stamvörtstyrka: 11 % Beska: 38 IBU Dricktemperatur: 6-8 grader Celsius
Tyskland är ett av världens största ölländer. Därför är det kanske inte så konstigt att en rad ölrelaterade rekord härstammar från vårt södra grannland. Här är några rekordnoteringar som uppladdning inför det tyska ölets dag den 23 april.
Starkaste ölet Ett tyskt bryggeri kan ta åt sig äran av att ha bryggt världens starkaste öl. SchorschbräusSchorschbock 57 började bryggas 2011 och har genom den så kallade isbockstekniken fått den imponerande alkoholhalten 57,7 procent. Det som gör det hela än mer anmärkningsvärt är att ölet bryggs helt i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot), som bland annat säger att öl bara får innehålla vatten, malt, humle och jäst. Schorschbräu har länge fört en hård kamp med skotska Brewdog om att brygga världens starkaste öl. 2020 bestämde sig de två bryggerierna för att gräva ner stridsyxan och tillsammans skapa öletStrength in Numbers, som klockar in på 57,8 procent och som därmed innehar det aktuella rekordet för världens starkaste öl.
(Det skotska bryggeriet Brewmeister hade ett tag rekordet över världens starkaste öl; Snake Venom uppgavs ha en alkoholhalt på hisnande 67,5 procent. Bryggeriet har dock erkänt att de har fått upp alkoholhalten genom att tillsätta ren alkohol, vilket gör att det karaktäriseras som en öl- och spritblandning och inte som öl.)
Georg Tscheuschner och hans Schorschbräu kan skryta med att ha gjort världens starkaste öl (foto: Schorschbräu).
Äldsta bryggeriet Hur gammalt världens äldsta bryggeri egentligen är kan diskuteras. Människan bryggde förmodligen öl redan för 13 000 år sedan och för några år sedan hittade arkeologer i Israel vad man tror är världens äldsta bryggeri. Men när det gäller det äldsta ännu verksamma bryggeriet finns det inga tvivel. Klostret i bayerska Weihenstephan grundades på 700-talet, fick rättigheter att brygga öl år 1040 och har gjort så sedan dess. Världens näst äldsta ännu verksamma bryggeri ligger för övrigt endast sex mil norr om Weihenstephan, i Weltenburg, där man började brygga öl år 1050.
I klostret i Weihenstephan har det bryggts öl sedan år 1040 (foto: Wikipedia).
Största ölfestivalen Det kommer säkert inte som någon överraskning att Oktoberfest i München står noterat som världens största ölfestival i Guinness rekordbok. Rekordet härstammar närmare bestämt från 2011, då 6,9 miljoner besökare tillsammans drack 7,5 miljoner liter öl. Det innebär att varje besökare i de 35 öltälten med sammanlagt 105 000 sittplatser drack minst en enliterssejdel med öl var.
Föga förvånande står Oktoberfest i München noterad som världens största ölfestival (foto:München Tourismus/Tommy Lösch).
Minsta bryggeriet Om inte världens så i alla fall Tysklands till ytan minsta bryggeri finns i Berlin. Schlossplatzbrauerei i stadsdelen Köpenick är endast 35 kvadratmeter stort. Av detta upptar bryggmästarens arbetsyta bara två kvadratmeter. Trots detta lyckas man servera sex olika öl från fat. Ett av de mer udda inslagen är Babylonische Bier, som bryggs enligt ett recept från år 1762 före Kristus.
Schlossplatzbrauerei i Berlinstadsdelen Köpenick är bara 35 kvadratmeter stort (foto: Imago/Bernd Friedel).
Flest öletiketter Ett något mer udda ölrekord står Henrik Thomann i frankiska Erlangen för. Sedan 2012 är han upptagen i Guinness rekordbok som den i världen som har samlat ihop flest öletiketter. Av samlingens 548 567 etiketter kommer cirka en tredjedel från tyska bryggerier och resten från övriga världen.
Det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres – firas den 23 april eftersom det var på detta datum år 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.
I år är det 150 år sedan veteölsspecialisterna Schneider Weisse startade sin verksamhet i München. Det firar man bland annat genom att damma av ett recept från förr och brygga ett öl under namnet Festweisse. Ölet kommer att finnas tillgängligt i Tyskland från och med maj.
För sitt 150-årsjubileum har Schneider Weisse nytolkat ett recept som ursprungligen skapades för ett öl som bryggeriet sålde parallellt med Oktoberfest i München. Festweisse är en gyllengul brygd med en alkoholhalt på 6,0 procent och en stamvörtstyrka på 13,8 procent. Det är bryggt med Cascadehumle, vilket ger det en uppfriskande citrussmak. Ölet är dessutom helt ekologiskt. Den nya Festweisse kommer att finnas i butiker och restauranger från och med maj. Med varje jubileumsback följer också ett glas, som tagits fram särskilt för 150-årsfirandet. För den som inte vill köpa en hel back finns även ett praktiskt sexpack.
Schneider Weisses nya Festweisse bygger på ett recept från ett tidigare oktoberöl (foto: Schneider Weisse G. Schneider & Sohn).
Schneider Weisse G. Schneider & Sohn grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd av Bayerns kung Ludwig II att brygga veteöl. Därmed kan man också titulera sig Bayerns äldsta veteölsbryggeri. Det första bryggeriet låg i Münchens gamla stadsdel Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget förknippas dock fortfarande starkt med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan – i dag är det Georg VI Schneider som är ägare.
Det tyska ölets dag infaller den 23 april varje år. I Sverige kan dock alla älskare av tysk öl börja fira redan dagen innan. Då släpper nämligen Systembolaget inte mindre än tre tyskar bland de tillfälliga nyheterna.
Först ut i släppet den 22 april har vi två kraftfulla bocköl, varav det ena även var med vid den här tiden förra året. Det handlar om Bergbock Hell från mångfaldigt prisbelönta Klosterbrauerei Andechs i Oberbayern. Här har vi alltså ett ljust bocköl, som bjuder på det mesta kan förväntas av stilen. I doften återfinns malt, bröd och gräs, som även återkommer i smaken. Detta kompletteras med en trevlig honungssötma och ett litet humlesting på slutet. Bakom den ljusa färgen döljer sig en kraftfull kropp, som fyller munnen och balanserar alkoholhaltens sköna värme. En höjdare helt enkelt!
Fakta Andech Bergbock Hell Stil: Ljus bocköl Alkoholhalt: 6,9 % Stamvörtstyrka: 16,9 % Beska: 19,4 IBU Producent: Klosterbrauerei Andechs Leverantör: Cask Sweden AB Förpackning: Flaska, 50 cl Pris: 26,90 kr (53,80 kr/l) Antal flaskor i släppet: 50 000 st.
Det har gått ungefär ett år sedan vi kunde köpa Andechsers Bergbock på systemet senast (foto: Olutkellari).
Det andra bockölet i nyhetssläppet gör debut på Systembolaget. Pfungstädter Maibock är även det ett ljust öl, som till råga på allt har samma alkoholhalt som Andechsers variant. Detta öl är dock inte gjort i Bayern, utan i Hessen i den mittersta delen av västra Tyskland. Högst sannolikt påverkar detta också kropp och smak, som är betydligt tunnare och mer pilsnerlik. I doften hittar vi halm, malt och honung. Alkoholen döljs på ett bra sätt i smaken och istället framträder här toner av karamell, söt fruktighet och malt. Ett mer lättdrucket alternativ för varma vårdagar.
Pfungstädters Maibock är lite mer pilsnerlik än sin bayerska motsvarighet (foto: Systembolaget).
Till sist handlar det om ”Nordens champagne”, som Napoleon lär ha kallat den säregna stilen berliner weisse. Det nu aktuella ölet är Brlos variant av den tyska huvudstadens specialitet och har tidigare gått att hitta i Systembolagets beställningssortiment. Vi talar alltså om ett ofiltrerat, syrligt veteöl. Syrligheten kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. I doften återfinns övermogen frukt, citrus och vete. Smaken domineras av en porlande syrlighet, men även här återkommer vete och citrus. För den som inte provat denna speciella stil är detta ett bra tillfälle. (Läs mer om ölstilen här.)
Fakta Brlo Berliner Weisse Stil: Berliner weisse Producent: Brlo Braukunst Berlin Leverantör: Cask Sweden AB Alkoholhalt: 4 % Beska: 5 IBU Förpackning: Flaska, 33 cl Pris: 22,90 kr (69,39 kr/l) Antal flaskor i släppet: 7 000 st.
Brlos Berliner Weisse är en trevlig representant för en säregen ölstil (foto: Brlo Braukunst).
Det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres – firas för övrigt den 23 april eftersom det var på detta datum år 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.
Få saker är så djupt rotade i bayersk kultur som att en varm dag eller kväll besöka en ölträdgård för en öl eller två. Men vilka regler gäller egentligen? Får man till exempel ta med sig egen mat? Vi reder ut begreppen.
Som alla bayrare vet är det helt okej att själv ta med sig något att äta när man besöker ölträdgården (läs mer om vad det egentligen är här). Det här är en tradition som funnits sedan åtminstone 1800-talet. Så länge man befinner sig i området utan bordsservering, så är det helt okej att ta med sig något hemifrån att tugga på. Detta är till och med reglerat enligt den bayerska ölträdgårdsförordningen – Bayerischen Biergarten-Verordnung – som alla krögare måste ha koll på.
Att ta med sig egen enklare mat är helt okej om du befinner dig i den del av ölträdgården som inte har bordsservering (foto: Bayerischer Brauerbund).
Vissa gränser finns det ju förstås. Regeln för medhavd mat gäller i första hand enklare tilltugg, som bröd, ost och korv. Att grilla något eller värma upp soppa på en gasspis är till exempel inte tillåtet. Det är inte heller okej att beställa pizza eller annan takeaway-mat och få den levererad till ölträdgården. Den som glömmer sina tilltugg kan givetvis köpa kringlor (Bretzl) och ost från restaurangen, som i vissa fall även erbjuder grillad fisk i självbetjäningsområdet.
I den del av ölträdgården som har bordsservering gäller följande: Du beställer mat från personalen. Serveringspersonalen ser garanterat om någon i smyg försöker ta fram egen mat, men kan ibland vända bort blicken om någon vid stambordet – Stammtisch – har med sig ett väldigt speciellt tillbehör att piffa till den beställda maten med. Detta gäller dock bara de återkommande gästerna, vars bord också är tabu för andra gäster.
I delen med bordsservering beställer du mat från personalen, som dock kan ha överseende med stamgästernas medhavda tillbehör (foto: Bayerischer Brauerbund).
En annan sak man bör undvika är att flytta ihop bord för att få plats med alla sina vänner och bekanta. Detta tar upp plats för de andra gästerna och kommer att stoppas av krögaren. Den som bokar bord bör se till att vara i tid. Det är okej att boka två bord för tjugo personer, men bara om det också kommer så många och på den tid man sagt. I slutändan är det alltid krögaren som bestämmer och går bokandet över styr så kan det bli stopp.
Till sist, den kanske viktigaste frågan: Får man ta med egen dryck till ölträdgården? Om det handlar om något annat än en flaska välling till spädbarnet är svaret absolut nej. För större barn och vuxna gäller att drycker endast köps från den krog vars ölträdgård du befinner dig i. Det finns berättelser om grupper med unga män som kommit till ölträdgården med en egen back öl. Om krögaren är vänligt inställd kan han ställa backen i krogens kylrum, så att besökarna har kall öl när de går hem. Annars får man helt enkelt lämna backen utanför, eller gå hem igen.
Warsteinerägda Paderborner Brauerei ger sig in på marknaden för mörk lager med ett nytt öl. Liborius Dunkel kombinerar en alltmer efterfrågad ölstil med en intressant historia.
Biskop Liborius är en viktig figur i staden och stiftet Paderborn i Nordrhein-Westfalen. År 836 fördes hans reliker från Le Mans i Frankrike till Paderborn och till minne av den händelsen har det i staden sedan 1521 firats Liborifestval, en av Tysklands äldsta och största folkfester. Det är också med denna tradition i åtanke som Paderborner Brauerei nu lanserar sitt nya öl – Liborius Dunkel – ett mörkt lageröl med mild smak och lätt rostade toner. Alkoholhalten ligger på 5,2 procent. Biskopen själv pryder halvlitersflaskorna, tillsammans med en kort beskrivning av hans historiska betydelse.
Med Liborius Dunkel ger sig Paderborner Brauerei in på den växande marknaden för mörk lager (foto: Jörn Hannemann).
Marknaden för traditionella öl växer stadigt i Tyskland och konsumenterna är mer villiga att prova något nytt, särskilt när det finns en regional koppling. I dagsläget säljs det ungefär 244 000 hektoliter mörk lager i Tyskland; i Nordrhein-Westfalen växte marknaden med 12,7 procent under förra året. Genom att lansera Liborius Dunkel ger sig Paderborner in på denna intressanta marknad på sin egen hemmaplan. Bryggeriet grundades 1852 och ingår sedan 1990 i Warsteiner Gruppe. Vid sidan av märkena Paderborner, Weissenburg och Isenbeck, består sortimentet av sorterna Paderborner Export, Alkoholfrei, Radler, Geselle auf der Walz och alkoholfria Paderborner Malz. Bryggeriet brygger även öl under namnet Pilger, närmare bestämt Landbier, Alkoholfrei 0.0% och Ur-Radler.
Warsteiner är ett av de största privatägda bryggerierna i Tyskland. Det grundades 1753 och ägs i dag av den nionde generationen. I Warsteiner Gruppe ingår förutom Paderborner Brauerei även Herforder Brauerei, Privatbrauerei Frankenheim, Isenbeck och Weissenburg. Man har även andelar i König Ludwig Schlossbrauerei. I dagsläget exporterar Warsteiner sina produkter till drygt femtio länder världen över.
Bara Bier är bloggen för dig som gillar Tyskland i allmänhet och tysk öl i synnerhet. Här skriver vi om nya och gamla öl, traditionella och moderna bryggerier, tyska folkfester, lokal mat och mycket mer.
Följ oss även på Facebook och X! Där kan ni även skicka meddelanden.