Blog Image

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Karlsbergs försäljning minskar i coronatider

Bryggerier Posted on 7 april 2021 17:53

Karlsberg Brauereis försäljning för 2020 uppgår till 112,9 miljoner euro – nästan tretton miljoner mindre jämfört med året innan. Förlusterna kunde dock hållas nere genom vissa besparingsåtgärder.

Genom att tidigt sätta in åtgärder för att sänka kostnaderna och öka produktionen har Karlsberg Brauerei lyckats hålla nere fjolårets förluster. Som för alla bryggerier har fatölsförsäljningen till gastronomisektorn minskat kraftigt. Detta vägs dock till viss del upp av att försäljningen via detalj- och dryckeshandeln har ökat.

Karlsbergs talesperson Christian Weber ser tillbaka på ett tufft år (foto: Karlsberg Brauerei).

Försäljningen av det strategiskt viktiga märket Mixery ökade sett till såväl volym som värde. Märket behåller därmed sin ställning som marknadsledare inom segmentet ölblandningar. Flaggskeppsmärket Karlsberg Urpils kunde också ta marknadsandelar på sina kärnmarknader tack vare en ökad försäljning inom detaljhandeln. På den positiva sidan finns också en lyckad integrering av märket Gründel’s, lanseringen av den alkoholfria ölblandningen Karlsberg Grapefruit samt en bra utveckling av bryggeriets läsksortiment.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.



Ny vd för Brewdog Tyskland – som satsar stort

Bryggerier Posted on 6 april 2021 17:43

Adrian Klie är ny vd för Brewdog i Tyskland. I den rollen är han ansvarig för bryggeriets alla affärsområden inklusive produktion, försäljning, marknadsföring, personal och den strategiska inriktningen. Det sistnämnda omfattar bland annat en rejäl expansion på den tyska marknaden.

Innan han kom till Brewdog arbetade Adrian Klie i fyra år med livsmedelsföretaget Mars affärssegment Petcare, där han bland annat var ansvarig för företagets europeiska försäljning via e-handelsplattformen Amazon. Innan dess hade han även en viktig roll i att bygga upp den europeiska verksamheten för Mars kund Zooplus. Mellan 2012 och 2017 arbetade Adrian Klie för AB Inbev, bland annat som säljare inom segmentet gastronomi och detaljhandel. Sitt intresse för öl fick han vid sexton års ålder, då han höll guidade turer och hade diverse sommarjobb på Brauerei Allersheim.

Adrian Klie är ny vd för Brewdog i Tyskland (foto: Brewdog).

Samtidigt som man byter vd, meddelar Brewdog att man har för avsikt att öppna drygt tjugo nya barer i Tyskland och Österrike under de kommande tre åren. Under andra kvartalet i år öppnar man tre nya barer i Wiesbaden, Frankfurt am Main och Berlin tillsammans med partnerföretaget Bruton Capital. Brewdog har redan barer i Berlin och Hamburg och letar nu efter nya franchisetagare i regionerna bortom Berlin och Frankfurt am Main samt i Österrike. Bland kraven finns att partnerföretagen ska vara experter inom gastronomisektorn, ha ett starkt nätverk och en detaljerad kunskap om sin lokala marknad.

Brewdog planerar att öppna ett tjugotal nya barer i Tyskland och Österrike (foto: Brewdog).

Brewdog grundades 2007 och har varit etablerat i Tyskland sedan 2017, då deras första Berlinbar öppnade. Förutom bryggeriet i skotska Ellon har Brewdog även bryggerier i Columbus (USA), Brisbane (Australien) och i Berlin-stadsdelen Mariendorf, där man sedan förra året brygger sitt standardsortiment för den tyska marknaden: Punk IPA, Pale Ale, Elvis Juice, Kiezkeule och Zwickel Helles. I dag exporterar Brewdog öl till drygt sextio länder och driver ett hundratal barer världen över. Under året planerar man dessutom att öppna ytterligare fyrtio barer globalt, bland annat i Las Vegas och indiska Mumbai samt sitt första ölhotell i Europa.



Westheimer Brauerei tar fram ölwhisky

Bryggerier Posted on 1 april 2021 17:49

Efter att ha lagrats på franska vinfat i tre år är Westheimer Brauereis nya ölwhisky färdig för marknaden. Drycken innehåller lokala råvaror och framtagen med lokala amatördestillerare.

Tillsammans med några whiskyentusiaster från Bad Wünnenbergs hembygdsförening har Westheimer Brauerei tagit fram en singelmaltwhisky, som fått mogna i tre år på franska vinfat. Basen utgörs av bryggeriets bästa brygg- och specialmalt, som tillsammans med ekfaten ger den alkoholstinna drycken en unik karaktär. Faten har tidigare innehållet Bordeauxvin, vilket också märks i smaken. Den gyllene whiskyn sägs ha en rund kropp, med tydliga toner av trä och honung och en svag antydan av det röda vinet.

Westheimer Brauerei och den lokala hembygdsföreningen har tagit fram en ölwhisky tillsammans (foto: Westheimer Brauerei).

Enligt bryggmästare Jörg Tolzmann är hantverket och att skapa något av högsta kvalitet det som står i centrum för Westheimer. Man väljer alla ingredienser med omsorg och lägger ner mycket tid på sina traditionella bryggmetoder. Detta blev också familjen Klinke från hembygdsföreningen varse när de hjälpte till med destilleringen. Resultatet lär vara en på det hela taget smakfull, fatlagrad whisky med en alkoholhalt på fyrtio procent. Detta var tredje gången som Westheimer Brauerei och Bad Wünnenbergs hembygdsförening tog fram en whisky baserad på lokala råvaror, med syfte att lyfta fram och bevara det som den regionala kulturen erbjuder.



Tysk ölförsäljning fortsatt ner i februari

Nyheter Posted on 31 mars 2021 18:18

Tyska bryggerier och dryckeshandlare sålde cirka 5,2 miljoner hektoliter öl i februari. Det är en minskning med 19,1 procent jämfört med samma månad förra året. Nu ryter bryggeriförbundet ifrån och uppmanar politikerna att ta situationen på allvar.

Enligt färska siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis minskade ölförsäljningen i landet med 1,23 miljoner hektoliter i februari. Slår man samman årets två första månader är minskningen 23 procent eller 2,98 miljoner hektoliter jämfört med samma månader 2020. Siffrorna visar också att exporten till andra EU-länder sjönk med 26,6 procent till 403 647 hektoliter. Till länder utanför EU såldes det 4,4 procent eller 26 437 hektoliter mindre öl. Siffrorna inkluderar inte alkoholfri öl eller andra maltdrycker.

Den långvariga nedstängningen av det tyska samhället slår hårt mot bryggerierna (foto: Istockphoto/Danny Schöning).

Lika dystert ser det ut om man bryter ner siffrorna per förbundsland. Värst är det i Schleswig-Holstein/Hamburg, där februariförsäljningen är 46,2 procent lägre än samma månad i fjol. Hessen (-39,6 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (-27,8 procent), Nordrhein-Westfalen (-25 procent) och Baden-Württemberg (-21,4 procent) hör också till de hårdast drabbade. Det är bara Thüringen (-6,8 procent) och Mecklenburg-Vorpommern (-7,4 procent) som visar ensiffriga förlustprocenttal. Det enda som går bra är försäljningen av ölblandningar, som i februari ökade med 4,5 procent till 234 166 hektoliter.

Med anledning av de senaste förlustsiffrorna har det tyska bryggeriförbundet (DBB) gjort ett uttalande kring den tuffaste årsstarten i tysk ölhistoria. Där slår man fast att den långa nedstängningen av det tyska samhället har satt många bryggerier i en sits man aldrig tidigare varit i och att många inte vet vad mer de ska ta sig till. Företag som ägts av samma familj i sex, sju generationer, och som överlevt såväl världskrig som ekonomiska kriser, står nu på randen till konkurs på grund av coronaviruset.

Det tyska bryggeriförbundets vd Holger Eichele vädjar om statlig hjälp (foto: DBB/C H Lietzmann).

Få tyska branscher är så beroende av gastronomisektorn som bryggerinäringen och det är därför som de långa nedstängningarna slår så hårt. Bryggeriförbundet menar att utan snabb och effektiv statlig hjälp, kommer vi snart att få se en konkursvåg bland tyska bryggerier. Förbundet uttrycker också sin besvikelse över att såväl den federala som förbundsländernas regeringar har varit så saktfärdiga med att möta detta hot. Få bryggerier uppfyller kraven för att få de statliga stöd som finns, samtidigt som tiden för många håller på att löpa ut. Bryggeriförbundet ber därför om omedelbar hjälp från politiskt håll.



Störtebeker släpper humlebomb

Nyheter Posted on 30 mars 2021 17:41

En tropiskt fruktig nyhet ser dagens ljus i Tyskland. Det är Störtebeker Braumanufaktur som går loss ordentligt med ett nytt öl innehållande humle från tre olika kontinenter.

Atlantik-Ale har med sina uppfriskande citrusaromer blivit mångas favoritöl i Störtebeker Braumanufakturs sortiment. Nu får det dock konkurrens av en ny fruktsmakande skapelse. Med nya Pazifik-Ale tar Stralsundbryggeriet ytterligare ett steg och erbjuder konsumenterna en riktig tropisk ipa-bomb, med smak av bland annat ananas och mango och ett rejält humlebett. Den distinkta smaken kommer från humlesorterna Comet, Mosaic, Citra och Topaz, som ursprungligen kommer från tre olika kontinenter runt Stilla havet.

Bryggaren Malte Schantz presenterar stolt den tropiska nyheten (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Sin gyllene färg får ölet från ljus kornmalt, som också bidrar med viss krispig torrhet. Störtebekers bryggmästare har dock lagt ner mycket möda på att hitta en bra balans och inte gå till överdrift åt något håll. En alkoholhalt på 6,5 procent ger ölet en fyllig kropp, där humlearomerna kan breda ut sig, samtidigt som det fortfarande är lättdrucket. Pazifik-Ale kommer hädanefter ingå i Störtebekers standardsortiment och passar enligt bryggeriet särskilt bra till kryddstarka maträtter samt fisk och skaldjur.



Mor och dotter tar över klassisk Münchenkrog

Ölställen Posted on 29 mars 2021 18:31

Restaurangen Zum Spöckmeier får ny ledning i slutet av året. Då tas det traditionsrika matstället i Münchens Altstadt över av Arabella Schörghuber och Ramona Pongratz. Men först väntar en rejäl renovering.

Zum Spöckmeier är en lika självklar del av München som den mäktiga Frauenkirche. Ända sedan 1450-talet har stadsborna begett sig till Rosenstrasse i närheten av Marienplatz för att släcka törsten och fylla magen. Restaurangens nuvarande byggnad uppfördes 1972 och genomgår nu omfattande och välbehövlig renovering. När dessa är klara mot slutet av året vankas det storstilad nyöppning av Zum Spöckmeier under ny ledning i form av Arabella Schörghuber och hennes dotter Ramona Pongratz.

Arabella Schörghuber tar hjälp av barnen Alex och Ramona för att driva Zum Spöckmeier (foto: Abendzeitung München).

Fram till nu har mor-dotter-duon ägt och drivit restaurangen Grünwalder Einkehr i Münchenförorten Grünwald. Den är nu såld och de två kan helt ägna sig åt sitt nya projekt, där de även får sällskap av Arabella Schörghubers son Alex. Deras mål är att göra Zum Spöckmeier till en självklar mötesplats för stadens invånare, men även för gäster från andra delar av världen. För att locka en yngre målgrupp kommer restaurangen också få en något modernare touch. Något datum för nyöppningen är dock ännu inte bestämt.



De bästa alkoholfria ölen i östra Tyskland

Utmärkelser Posted on 26 mars 2021 16:56

Fler och fler tyskar väljer att dricka alkoholfri öl, inte minst av hälsoskäl. Med ökad efterfrågan följer att utbudet stadigt blir större och att bryggmetoderna blir alltmer raffinerade. Här det bästa som de östra förbundsländerna har att erbjuda i alkoholfri väg enligt bloggen Ostkoster.

Först lite historik. Alkoholfri öl aktualiserades i Östtyskland redan 1972, då det styrande socialistpartiet SED hade fått nog av östtyskarnas stora ölkonsumtion. Berlinbryggeriet Engelhardt beordrades därför att ta fram ett alkoholfritt öl, som ett år senare kunde presenteras som Aubi, kort för Autofahrerbier (bilföraröl). Det ölet kom sedan faktiskt att stå modell för de mer kända västtyska märkena Clausthaler och Gerstel, som såg dagens ljus några år senare.

Här följer östra Tysklands bästa alkoholfria öl (0,5 procent alkohol eller mindre):

1. Freiberger AlkoholfreiFreiberger Brauhaus
Ett öl helt utan alkohol, med väldigt lite socker och en typisk ölsmak. Freiberger blev 1863 först i Sachsen med att brygga pilsner. 1948 togs bryggeriet över av staten och blev lite senare ett folkägt företag (Volkseigener Betrieb, VEB). Sedan 2006 ägs Freiberger av Radeberger Gruppe.

Freiberger Alkoholfrei är det bästa alkoholfria du kan dricka i östra Tyskland (foto: Freiberger Brauhaus).

2. Atlantik Ale AlkoholfreiStörtebeker Braumanufaktur
Ölet med bäst ölsmak i testet och 0,5 procent alkohol. Bryggeriet startade 1827 i Stralsund i Mecklenburg-Vorpommern. Var under DDR-tiden ett av de största med en årlig produktion på 100 000 hektoliter. Har en lång tradition av att brygga alkoholfritt och Atlantik Ale är en av klassikerna.

3. AubiDingslebener Bierspezialitäten
På tredje plats kommer originalet självt – Tysklands första alkoholfria öl. Välbalanserat och med mindre än 0,5 procent alkohol. Dingslebener i Thüringen var det största privata bryggeriet i DDR och har alltid ägts av familjen Metzler. Producerar i dag östklassiker som Aubi och Osta-Cola.

Aubi är Tysklands första alkoholfria öl och förebild för flera efterträdare (foto: Dingslebener).

4. Ur-Krostitzer Alkoholfreies PilsnerUr-Krostitzer
Smakar som en riktig pilsner och behöver inte drickas iskall. Mindre än 0,5 procent alkohol. Bryggeriet har anor från 1534, men namnet användes första gången 1904. Efter att ha varit statligt under DDR-tiden blev bryggeriet 1990 en del av Radeberger Gruppe.

5. Dingslebener Weissbier Alkoholfrei – Dingslebener BierspezialitätenDingslebener tar även femteplatsen med ett veteöl som inte behöver frukta konkurrensen från sina bayerska motsvarigheter. Med mindre än 0,5 procent alkohol smakar den som en weissbier ska: kryddigt med en aning banan.

6. Wernesgrüner AlkoholfreiWernesgrüner Brauerei
Får sin speciella smak av det vatten som bryggeriet tar från en brunn i skogen. Ska drickas mycket kall. Mindre än 0,5 procent alkohol. I slutet av 1800-talet fanns det fem bryggerier i Wernesgrün. Under DDR-tiden förstatligades de två största och blev 1974 VEB Exportbierbrauerei Wernesgrün. 1990 togs dagens namn och 1994 privatiserades bryggeriet. Ingår sedan 2002 i Bitburger Braugruppe.

Wernergrüner får sin smak av bryggeriets speciella vatten (foto: Bitburger Braugruppe).

7. Frei-Bier Alkoholfrei – Störtebeker BraumanufakturStralsundsbryggeriets andra öl på listan har mindre än 0,5 procent alkohol och en frisk smak från det fina vattnet. Ett riktigt sommaröl. Bryggt i pilsnerstil och det andra av Störtebekers tre klassiker.

8. Feldschlösschen AlkoholfreiFeldschlösschen Brauerei
Smakar som en pilsner ska med mindre än 0,5 procent alkohol. Feldschlösschen i Dresden var från 1838 ett renodlat lagerbryggeri med rötterna i en berömd restaurang. 1960 blev bryggeriet ett Volkseigener Betrieb, VEB. Efter murens fall togs Feldschlösschen över av Carlsberg, som 2011 sålde det vidare till TCB Beverages i Frankfurt an der Oder. Det gör det till ett av få östbryggerier som fortfarande ägs av östtyskar.

9. Lübzer AlkoholfreiLübzer Brauerei
Påminner om en riktigt bra lager med viss torrhet. Dricks välkyld. Mindre än 0,5 procent alkohol. Bryggeriet grundades 1877, men revs ner efter andra världskriget. Östtyska staten kunde inte ta över bryggeriet eftersom huvudägaren var amerikan. 1969 återuppbyggdes det och blev ett VEB. Lübzer ägde den enda burklinan i hela DDR och exporterade sin öl till väst. Sedan 2004 ägs bryggeritet av Carlsberg.

10. Bernstein-Weizen Alkoholfrei – Störtebeker Braumanufaktur
Störtebekers hattrick på listan fullbordas med ytterligare ett fantastiskt alkoholfritt öl. Med mindre än 0,5 procent alkohol smakar det som en bra, vanlig weissbier. Det står helt klart att man kan sina saker i Stralsund.

Störtebeker stoltserar med tre av sina alkoholfria öl på listan (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Bloggen Ostkoster drivs av journalisten Patrick Ziob. Han är född i Düsseldorf, men har i många år bott i östra Berlin och nu Sachsen. I bloggen skriver han om sin kärlek till östra Tyskland, om människorna, regionerna och de lokala produkterna från Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Sachsen och Thüringen.



Bayerns bryggeriställen får statligt stöd

Nyheter Posted on 25 mars 2021 19:04

I Bayern får nu bryggeriägda restauranger ersättning från samma statliga stödprogram som övriga gastronomisektorn tagit del av sedan november. Detta efter hårda förhandlingar mellan Bayerns bryggeriförbund och förbundslandets styrande politiker.

Beslutet att även inkludera bryggeriernas värdshus och restauranger i det statliga stödet tillkännagavs gemensamt av det bayerska bryggeriförbundets vd Lothar Ebbertz och Bayerns ministerpresident Markus Söder. Ebbertz är särskilt tacksam mot Bayerns finansminister Hubert Aiwanger, som tidigt insåg att de bryggeriägda uteställena är viktiga för förbundslandets besöksnäring och den lokala gastronomisektorn. Lothar Ebbertz tror att stödet kommer att hjälpa många värdshus att överleva den pågående krisen och den påtvingade nedstängningen, enligt Getränke Zeitung.

Bryggeriägda värdshus och restauranger för nu del av samma stöd som övriga gastronomisektorn (foto: Brauerei-Gasthof Hotel Post).

Tidigare har bryggeriägda uteställen fallit under lagstiftningen för ”blandverksamhet” och därmed inte varit berättigade till de stöd som gastronomisektorn i övrigt har rätt till. För att få stöd fick till exempel deras flaskölsförsäljning till butik högst uppgå till tjugo procent av den totala omsättningen. För många bayerska bryggerier har detta varit ett oöverkomligt hinder. Samtidigt har renodlade restauranger, kaféer och andra matställen fått ersättning för upp till 75 procent av sina förluster under november och december. I Bayern säljs ungefär trettio procent av all öl via restauranger.



« FöregåendeNästa »